Automatisch kolonies tellen ‘Irina’

Uw productietijd versnellen?

De productietijd in uw laboratorium aanzienlijk versnellen? Wij hebben dé oplossing: een systeem dat in hoog tempo kolonies, gegroeid in petrischaaltjes, telt en verwerkt. Maar liefst 540 petrischalen in circa 90 minuten.

Voor het fotograferen en het scannen wordt er gebruik gemaakt van onze nieuwste ontwikkeling de AI Driven Kolonieteller ‘ Iris’

Productieproces kolonieteller Irina

Binnen de gemiddelde verwerkingstijd van 10 seconden per Petrischaal vinden diverse automatische handelingen tegelijkertijd plaats:

 • ontstapelen van de Petrischaal;
 • verwijderen van het deksel;
 • lezen van de barcode;
 • scannen van het Petrischaaltje
 • terugplaatsen van het deksel;
 • opstapelen van de petrischaal;
 • communicatie met het Laboratory Information Management System (LIMS). Bekijk de demo of meer uitgebreide productinformatie.
"De Irina neemt ons zoveel werk uit handen in het lab dat we een tweede overwegen"
Jacob Doop
teamleider Friesland Campina
 • Snel (10 sec./schaal)
 • Nauwkeurig
 • Validatie telling
 • Scant volledige petrischaal
 • Menselijke variaties geminimaliseerd
 • Laag onderhoudscontract
 • Gebruiksvriendelijk
 • Lange levensduur

Productinformatie kolonieteller Irina

De kolonieteller Irina is een volledig geautomatiseerd systeem dat veel efficiencyvoordelen biedt voor uw laboratorium in de voedselveiligheidsector. De machine is onderhoudsarm en voorzien van hoge kwaliteit elektronica. De kolonieteller heeft twee carrousels; in de ene carrousel worden de petrischalen ontstapeld, de andere is bedoeld om de gescande schalen op te stapelen. Het machineconcept bestaat reeds enkele jaren en is succesvol ingezet bij Friesland Campina en Qlip.

Meer informatie?
Wilt u de productiesnelheid in uw laboratorium ook fors verhogen? Het kan met de automatische kolonieteller Irina. Bel ons voor een vrijblijvende afspraak op + (31) 071 3310085 stuur ons een bericht. 

Werkwijze kolonieteller Irina

De automatische kolonieteller neemt een Petrischaal uit de carrousel, leest de barcode, verwijdert de deksel door middel van een vacuüm en schuift het Petrischaaltje de ‘Iris’ onze AI Driven kolonieteller in. De telling wordt gemaakt en de barcode, foto en telling worden opgeslagen in een bestand dat importeerbaar is in het Lab Information Management System (LIMS). De deksel wordt weer teruggeplaatst en de Petrischaal wordt opgeslagen in de tweede carrousel. Dit alles verloopt volledig geautomatiseerd!

In het geval dat de barcode niet gelezen kan worden door bijvoorbeeld een beschadiging, wordt de Petrischaal op een apart opstapelstation geplaatst. Later kan de barcode met de hand via het touch screen worden ingevoerd zodat de Petrischaal alsnog in het systeem wordt verwerkt. 

 

De technische werking

De geautomatiseerde kolonieteller heeft twee carrousels; een carrousel voor de te tellen petrischaaltjes en de andere wordt gebruikt om de gescande petrischaaltjes weer op te stapelen. Voor hoge throughput rates is dat essentieel, verwisseling is dan ook niet mogelijk. De carrousels hebben elk een capaciteit van 540 petrischaaltjes. De petrischaaltjes worden stuk voor stuk ontstapeld en elk petrischaaltje wordt op een draaiplateau gezet waar de barcode wordt gelezen. Deze barcode mag op de deksel of op de zijkant van de petrischaal zijn geplaatst. Omdat we nu de barcode kennen en weten wat de voedingsbodem is, kunnen we ook de parameters voor de camera naar de camera sturen. Ook wordt op deze positie het dekseltje doormiddel van een vacuüm verwijderd. De volgende positie is bedoeld om het petrischaaltje de daadwerkelijke camera in te schuiven. 

De geautomatiseerde kolonieteller werkt met onze nieuwste ontwikkeling de AI Driven ‘Iris’ de beste kolonieteller die er op de markt te krijgen is. 

Het dekseltje gaat in een parallelle beweging mee met het bodemdeel van het petrischaaltje en na het scannen wordt het dekseltje weer met de originele bodem verenigd. Dat is zeker zeer belangrijk indien de codering op het deksel is aangebracht. Aan de hand van deze codering kan, indien gewenst, de petrischaal uit de stapel worden gezocht. In de scanner wordt een foto gemaakt, de telling gedaan en er wordt een bestand gecreëerd waarin barcode, foto’s en telling worden opgeslagen. Alle data van alle petrischaaltjes vormen samen een groot bestand dat via een SQL-server geïmporteerd kan worden in LIMS waar vanuit de reportage kan worden geregeld. Nadat het bodemdeel van het petrischaaltje is verwijderd uit de camera wordt de deksel teruggeplaatst.

Het vervolg

Dan hebben we twee geautomatiseerde mogelijkheden en een vrije mogelijkheid:

 1. Het sample is goed verwerkt en goedgekeurd en het petrischaaltje wordt opgestapeld in carrousel twee; de carrousel voor gescande petrischaaltjes.
 2. De barcode kon, om welke reden ook, niet gelezen worden en de petrischaal wordt op een aparte stapel gezet. Later kan de barcode met de hand worden ingegeven op het touchscreen, gebruikmakend van de nummers onder de barcode. De scan kan dan alsnog gedaan worden en de data gaat in de procedure mee. We hebben deze mogelijkheid ingebouwd om ervoor te zorgen dat de analist niet in de stapel van 500+ het onbrekende petrischaaltje hoeft te zoeken. Bijkomend voordeel is dat de analist direct de “scanfout”-situatie kan zien.
 3. Het sample is goed verwerkt, heeft een “nul”-telling en is geaccepteerd. Wanneer de analist de kolonieteller voldoende vertrouwt en de petrischaaltjes niet handmatig hoeft te controleren, kunnen deze ook direct in een afvalbak.

De eerste carrousel kan gevuld worden wanneer de analist ziet dat er lege plekken zijn. Voor het vullen van de eerste carrousel dient de tweede carrousel uiteraard wel zoveel mogelijk geleegd te zijn. Anders zal het systeem in storing gaan. Omdat er tegelijkertijd veel bewerkingen worden uitgevoerd, verwachten wij een hoog productietempo, tussen de 5 en 10 seconden per scan. Als we van de veilige berekening uitgaan, scannen en tellen we 500 petrischaaltjes in 90 minuten. Ook aan reinigingsmogelijkheden is in deze machine veel aandacht geschonken.

Uw data

De automatische kolonieteller wordt aan uw LIMS gekoppeld via de reeds genoemde SQL-server om de benodigde gegevens voor de scanner op te halen, ook worden daar de foto’s en de resultaten op teruggezet. Een van de belangrijkste voordelen van deze machine is de documenteermogelijkheid. Er wordt een foto gemaakt, deze is gekoppeld aan LIMS, de naam van degene die de validatie van het monster heeft gedaan evenals het tijdstip van de validatie. Mocht er ooit een discussie over dit monster zijn, dan is het gehele proces gelogd en kan dit volledig aantoonbaar worden gemaakt. Wanneer de camera in staat is om dan ook nog een groot deel van de monsters goed te tellen, is de machine voor u van grote waarde. Een laboratorium wil waarschijnlijk toch alle petrischaaltjes valideren, dit kan via een foto waarop elke getelde kolonie staat weergegeven. Er kan er met één muisklik worden bijgeteld of afgetrokken. Een “nul”-telling petrischaaltje kan in slechts twee seconden worden gevalideerd, zittend achter een bureau. We hebben dit systeem zover geoptimaliseerd dat de foto’s kunnen worden gevalideerd op meerdere computers tegelijk terwijl de kolonieteller uw database nog aan het vullen is met nieuwe data.

Bijzonderheden kolonieteller Irina

 • De mogelijkheid bestaat om gescande petrischalen met een nultelling niet te stapelen maar, via een afvoer, direct in een afvalcontainer of afvalzak te laten vallen. De resterende petrischalen worden dan opgestapeld.
 • Het tempo van het scannen ligt tussen de acht en tien seconden per petrischaal, wat neerkomt op 400 petrischalen per uur. (Het tempo van de machine zelf is zes seconden per petrischaal en het scannen kost twee tot vier seconden extra.)
 • Uiteraard kunt u deze machine volledig via het computerscherm bedienen met touchfuncties, is de kolonieteller tevens via ethernet op afstand uit te lezen en voorzien van een uploadfunctie.

Technische specificaties kolonieteller Irina

 • Afmetingen 2,2 meter x 0,8 meter x 1,6 meter hoog.
 • Gewicht 420 kg
 • Aansluitwaarde 230 Volt, 500 Watt
 • Bediening via een touchscreen
 • Optioneel is een inbelverbinding mogelijk
nl_NLNederlands