Nieuwe AI Driven Kolonieteller ‘Iris’

Maak kennis met onze nieuwe kolonieteller: ‘Iris’! Deze nieuw ontwikkelde kolonieteller is geautomatiseerd op basis van kunstmatige intelligentie. De Iris telt kolonies die zijn gekweekt in petrischalen of petrifolie met verschillende groottes. 

Proces van onze kolonieteller

Onze kolonietelling is gebaseerd op kunstmatige intelligentie (Deep Neural Network). Deze is volledig ontworpen, gemaakt, geprogrammeerd en gebouwd “in house” bij AAA Lab Equipment B.V. op het Veenderveld in Roelofarendsveen. Het tellen van bacteriekolonies op microbiologische kweekplaten is een tijdrovende, foutgevoelige, maar fundamentele taak in de microbiologie. Op computervisie gebaseerde benaderingen zullen de consistentie, efficiëntie en betrouwbaarheid van het proces vergroten, maar nauwkeurig tellen op de traditionele manier van computervisie is een uitdaging, vanwege de hoge mate van variabiliteit van geagglomereerde kolonies. Kunstmatige intelligentie zal de resultaten op een belangrijke manier helpen vergroten.

Traditionele computervisie versus kunstmatige intelligentie

Traditioneel programmeren is hoe huidige kolonietellers in het algemeen tellen, programmeren via vorm- en kleurherkenning. Makkelijk te tellen kolonies kunnen redelijk goed presteren, maar een groot deel van de kolonies is minder gemakkelijk of onmogelijk te tellen met een bevredigende telling als resultaat. Kolonietelling op basis van kunstmatige intelligentie (AI) werkt anders. De Iris AI kolonieteller maakt foto’s waarna een getraind neuraal netwerk het tellen voor je zal doen. Geen programmering betrokken, maar in plaats daarvan annotatie. Correcte annotatie “laat” het systeem zien welke kolonies het neurale netwerk moet tellen. Hoe meer foto’s er in het Artificial Intelligence Network worden geplaatst, hoe beter het systeem zal presteren.

Resultaten valideren

De resultaten van de AI-camera Iris worden gevalideerd door een analist met behulp van een zeer gebruiksvriendelijke gebruikersinterface gewijd aan de Iris-software, die draait via een webapplicatie op werkstation(s). Kunstmatige intelligentie geeft u de mogelijkheid om bijna alles in een petrischaal te tellen, stuur ons een foto van de objecten die u wilt analyseren en wij kunnen u onze deskundige mening geven. Verschillende kolonies in een petrischaal, verschillende soorten kolonies, verschillende groottes, als je het verschil kunt zien, zou de kunstmatige intelligentie dat ook moeten kunnen. Het type gegevensuitwisseling naar uw LIMS kan worden besproken, FTP-servergegevens naar LIMS (XML en afbeeldingen) is een goede mogelijkheid en we hebben de mogelijkheid om ook andere mogelijkheden te creëren.

Meer weten?

Voor technische of gebruikersinterfacevragen kunnen we verbinding maken met de AI-camera Iris om u te helpen via externe toegang. Wilt u meer weten over deze nieuwe ontwikkeling neem dan contact met ons op via mail of telefoon.

Gerelateerde producten: Irina

en_USEnglish