Automated Petri dish filler

Automatische Petrischaal vulsysteem – stand alone zonder LIMS connectie

Bent u op zoek naar een ‘walk away’ systeem voor het vullen van Petri schalen waar u én tijd en geld bespaart én hogere kwaliteit haalt?

Met dit systeem worden zes schalen met sample tegelijk en automatisch van een voedingsbodem voorzien en vervolgens 35 seconde geschud (volgens ISO). Dit resulteert in een goede verdeling van het sample wat leidt tot eenvoudiger tellen en betere resultaten!

Het systeem bestaat uit:

  1. Een invoerunit voor 6 rijen Petrischalen
  2. Een medium warmhoudkast voor 6 agars met gietunit
  3. Een opstapelunit voor 6 rijen Petrischalen

Uitgangspunt is dat deze machine niet aan uw LIMS gekoppeld wordt en volledig “stand alone” kan functioneren. Het doel van deze machine is om een zo eenvoudig en klein mogelijke machine te bouwen die aan uw minimale eisen voldoet. Deze machine is ontwikkeld als basis de technieken die we gebruiken in onze spreidplaatmachine Rosie en waarbij we tevens gebruik maken van de droge medium warmhoudkast die in de modulaire opzet en de Kitty gebruikt wordt. Controle op agar volume in de flessen zit hier niet op.

Na het inzetten van het monster in de reeds gelabelde Petri schaaltjes op een inzet plek, worden de schaaltjes per agar soort in de machine ingevoerd. Er zijn 6 agar soorten gevraagd er zullen 6 invoerposities zijn met ieder hun eigen agartype. De machine zal maximaal een set van 6 schaaltjes openen en vullen, van iedere agar soort 1 invoerpositie. Staat er op een bepaalde positie geen Petri schaal zal de machine dit constateren en op die positie geen agar geven. U kunt de machine dus ook gebruiken om slechts 1 agar soort af te vullen. 

Na het vullen zal de set van 6 tijdens transport naar de opstapel posities worden geschud voor minimaal 35 seconden, de ISO standaard. Eenmaal op de opstapel positie zal er per agar soort een stapel worden gemaakt. Om de machine eenvoudig te houden zullen alle 6 de stapels gelijktijdig uit de opstapelaar geschoven worden, ook als er slechts 1 schaaltje de stapel vormt. We kunnen dat optioneel wel op de volle hoogte van 6 of 12 doen maar dan komt er wel wat meer techniek bij.

Extra opties:

  • 2e deklaag (hiervoor zijn verschillende mogelijkheden, vandaar nog apart vermeld)

Automatisch:

  • Ontstapelen van de stapels in het magazijn
  • Deksel liften voor agar gieten
  • Juiste agar toevoegen
  • Schudden
  • Automatisch stapelen naar agar type of temperatuur

Handmatig:

  • Label plaatsen op Petrischaal
  • Deksel liften voor pipetteren
  • Pipetting
  • Schalen in stapels van dezelfde agarsoort in het magazijn zetten

Afmetingen:

2,8 x 1,2 meter

 

We gaan er vanuit dat de Petri schaaltjes die in de machine worden gezet zijn: 

  • gelabeld / gecodeerd met wat voor sample er in de Petri schaal zit
  • in te voeren Petri schaaltjes gescheiden zijn per agar soort
  • gelijke hoogte en diameter hebben

Voorbeeld:

(in dit voorbeeld werken we voor het gemak met 2 schaaltjes, de machine kan er 6 tegelijk verwerken – zie schema op volgende pagina)

  • In rij 1 van de invoerunit wordt een schaaltje gezet waar agar type X in moet.
  • In rij 2 van de invoerunit wordt een schaaltje gezet waar agar type Y in moet.

De machine pakt het schaaltje van rij 1 en rij 2 tegelijk uit de invoerunit en brengt ze naar het middendeel van de machine (gietunit). Het schaaltje uit rij 1 wordt gezet op positie 1 en het schaaltje uit rij 2 op positie 2 van de gietunit. Agar type X wordt in de Petrischaal gedaan van positie 1 gedaan en agar type Y in de Petrischaal van positie 2. Vervolgens worden de schalen geschud en naar de opstapelunit getransporteerd waarna deze in rij 1 en rij 2 gestapeld worden.

Doordat de schaaltjes op soort in de machine gezet worden is er geen LIMS connectie nodig en hoeft er ook geen barcode gelezen te worden. 

Geforceerde koeling “voor” het stapelen is niet voorzien, optioneel wel mogelijk, de machine wordt dan echter wel langer. Met een koelunit aan het systeem kunnen er ook spreidplaten gemaakt worden.

Voor een overlay gaat de Petri schaal stapel handmatig opnieuw in de machine. Dan wordt er opnieuw een zelfde hoeveelheid agar afgevuld.

Optioneel detecteert de machine of er reeds een laag aanwezig is en brengt dan de toplaag aan,  dit mag een ander volume zijn dan de eerste laag agar. En de eerste laag en toplaag schaaltjes mogen dan door elkaar staan.

Optioneel kan er ook een printer worden voorzien om de tijd van agar gieten op de schaal te zetten.

en_USEnglish